Kuntauudistus, mikä on sen niin sanottu ideaalinen ajatus. Tiivistetysti: vähentämällä byrokratiaa säästetään rahaa. Sinänsä idea tuntuu järkevämmältä, mutta mennäänpä ideaan syvemmälle ja pohditaan asiaa.
Mitä byrokratia on? Byrokratia on väline, jolla valvotaan alueiden toimintaa. Byrokratia on valtaa, toiminnan ohjausta ja järjestyksen ylläpitämistä. Byrokratian avulla yhteiskunta toimii. On mahdollista ylimitoittaa byrokratia ja on mahdollista myös alimitoittaa byrokratia. Ylimitoituksesta seuraa taloudellisia kuluja ja turhia kiermuroita. Alimitoittamalla byrokratia seuraa kaaos. Alimitoituksessa narut eivät oikeasti ole kenenkään käsissä. Alimitoitus on myös pyrkimystä saada valta keskitettyä tiettyihin käsiin. Eli keskushallinto. Jos historiaa tutkii, niin paras esimerkki alimittaisesta keskitetystä byrokratiasta saadaan Neuvostoliitosta, jossa tämä oli tehnyt hyvin. Byrokratiaan meni vähän kuluja, koska kaikki saneltiin tietystä pisteestä. Kaikki olivat tasa-arvoisia, mutta ne jotka hallitsivat olivat tasa-arvoisempia. Eli maassa oli toki järjestys, mutta sen hallinta ei oikein onnistunut, kun oltiin ajauduttu liian kauas ruohonjuuritasosta.
Olenkin sitä mieltä että oikeistolainen puolue nimeltä kokoomus, ajaa tällä hetkellä hyvin neuvostoliittolaista yhteiskuntaa, jossa hallinto on viety kauas yksityisestä ihmisestä. Keskittämisen talousoppi on osoitettu historian aikana monta kertaa olevan pannukakku. Kuntien uudistaminen ei toimi keskittämisen kautta, vaan menemällä itse kokonaisuuteen ja pohtimalla asiaa jo valtion itsensä kannalta. Hallitus kyvyttömyydessään on jo monta vuottaa rakentanut ohjailevia säädöksiä, joilla näennäisesti on uskotellut itselleen osaavansa tehdä päätöksiä. Se on määräillyt kuntia tekemään sitä sun tätä - ja kun kunnat eivät moisessa pyörityksessä eivät toimi - ollaan oltu ihmeissään.
Niin hanskat ovat olleet valtionjohdossa jo pitkään kadoksissa. Johtuukohan tämä siitä, että virkakoneistoon on valittu korruptuneita vetäjiä poliittisin perustein jo pitkään. Vetäjiä, jotka antavat hevosen ohjata itseään, kun pitäisi ohjata sitä hevosta.
Kuntauudistus keskittää valtaa, vie alueohjauksen kauas pois ihmisistä ja vähentää ihmisten kykyä ottaa osaa hallintoon. Se on askel yhä epädemokraattisempaa Suomea - mutta Suomalainen demokratia on jo kärsinyt melkoisia alasajoja viime aikoina, joten tämä on ymmärrettävä jatko diktatuuriaan pyrkiviltä piireiltä.